niedziela, 29 stycznia 2017

Jaglane


Zarówno kasza jaglana, jak i płatki jaglane mają wiele właściwości prozdrowotnych. Staram się je wplatać do swojego menu bardzo często. No ale jak długo można jeść jaglanke :P Improwizacja to moje drugie imię, więc  w ten sposób powstało ciasto z płatków jaglanych!

Przepis na foremkę(15x15)
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 jajko+białko
  • 20 g odżywki białkowej(zamiennie można dodać jakieś słodzidło i łyżkę mąki)


Płatki jaglane zalewam wrzątkiem (ok. 5 cm ponad płatki)  i pozostawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie blenduje razem z żółtkiem. Do masy dodaję odżywkę białkową/słodzidło+mąkę i dokładnie mieszam. Na koniec ubijam białka i delikatnie łączę. Piekę ok.30 min/200*

2 komentarze: